Skip to content

Frame Camarasaurus Naturalis

OpdrachtgeverNaturalis
WerkzaamhedenFrame Camarasaurus
LocatieLeiden
StatusGerealiseerd

Uniek stalen frame voor een langnekdino

We hebben er een half jaar aan gewerkt en toch zien we er bijna niets van. We hebben het over het unieke stalen frame dat Hoogeveen Staalconstructie in opdracht van natuurhistorisch museum Naturalis heeft gemaakt voor langnekdino Camarasaurus. Deze publiekstrekker staat nu in de 12 meter hoge dinozaal van de nieuwbouw. Om de gigantische dinosaurus volledig tot zijn recht te laten komen, was het een vereiste van Naturalis om het overgrote deel van het ondersteunende stalen frame zoveel mogelijk onder de decorvloer te laten verdwijnen. Ook moesten alle botten van deze reus, zo onzichtbaar mogelijk, met stalen pinnen en scharnieren met elkaar worden verbonden. Geen alledaagse opdracht en een behoorlijke (maar geslaagde) uitdaging voor de professionals van ons staalconstructiebedrijf. De langnekdino weegt namelijk maar liefst 3500 kilo, is 18 meter lang en 9 meter hoog.

Tweeledige opdracht

De opdracht voor Hoogeveen Staalconstructie was tweeledig. Allereerst moest er een robuust stalen frame worden ontworpen om het beest effectief te ondersteunen. Maar minstens zo belangrijk was het om alle botten en gewrichten van dit prehistorische beest met op maat gemaakte stalen pinnen of scharnieren onderling op de juiste manier met elkaar te verbinden. En dan wel op zo’n manier dat het dier in een natuurlijke houding kon worden gezet in de dinozaal.

Logistieke uitdaging

Ook logistiek en montage-technisch vroeg deze opdracht veel van ons oplossend vermogen. Opslag, vervoer en de opbouw van alle botten moesten zorgvuldig gebeuren. Beschadiging van de kostbare onderdelen (er zijn wereldwijd maar enkele Camarasaurussen te bewonderen in musea) zou een ramp betekenen. Met behulp van kranen, hoogwerkers, heftrucks en steigers zijn alle onderdelen zorgvuldig op hun plaats gezet.

Meer weten over dit project?
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie Naturalis
Staalconstructie NaturalisStaalconstructie NaturalisStaalconstructie NaturalisStaalconstructie NaturalisStaalconstructie Naturalis

Intensieve samenwerking met LiS

Tijdens het ontwerp en vervaardiging van het stalen frame en de stalen op maat gemaakte verbindingspinnen en scharnieren voor de gewrichten, hebben wij intensief samengewerkt met de Leidse Instrumentenmakers School (LiS).

Staalconstructies:
van engineering tot
en met montage

Heeft u behoefte aan solide staalconstructies? Hoogeveen Staalconstructie verzorgt in eigen beheer het gehele traject: van engineering tot en met de montage. Wij construeren, tekenen fabriceren, conserveren en monteren (delen van) staalconstructies voor alle mogelijke toepassingen. Groot én klein. Denk daarbij aan staalconstructies voor daken, overkappingen, hekwerken en hijsconstructies. Wij werken zowel in opdracht van de bouwsector als bijvoorbeeld woningcorporaties.

Vragen of meer informatie? Wij helpen u graag!

Back To Top